Tel: +420 724 002 637 | Email: zdenek.prachar@longfeng.cz

Wu Ni, Hei Ni a jiné tmavé konvičky

Tento text nemá ambici být celistvým, úplným a nakonec ani bezchybným. A to prostě proto, že dostupných informací o hlínách používaných v Yixingu je zoufale málo, informace si často protiřečí a na jednu solidní informaci je tisíc „čajových mistrů a sběratelů zisha konviček“, kteří všude byli, všechno viděli a o každém mistrovi zisha keramiky vědí i to, co on sám o sobě nikdy netušil.
O tmavých konvičkách a hlínách pak výše řečené platí dvojnásob. Jednak proto, že tmavé hlíny jsou poměrně vzácné, jednak proto, že historicky se tmavé hlíny na konvičky příliš (nebo spíše prakticky vůbec) nepoužívaly, jednak proto, že ne každá tmavá konvička (nebo spíše ani ne většina z nich) je vyrobena z tmavé hlíny. K tomu připočtěme vrstvu (prakticky nekonečně hutnou a vysokou) obchodnické „latiny“ (neznalosti, neupřímnosti atd).
Pro to všechno tento text ani nemůže být úplným, vyčerpávajícím a vlastně ani nemohu tvrdit, že je na 100% ve všech detailech pravdivý. Mou upřímnou snahou bylo shrnout do několika základních bodů informace a osobní zkušenost, které jsem nasbíral. A samozřejmě vyselektovat nesmysly a zjevné nepravdy a přidržet se v maximální možné míře skutečnosti.

Tmavé konvičky vznikají několika způsoby:
1. Jsou vyrobeny z tmavé hlíny
2. Jsou vyrobeny z jiné hlíny (zi ni) a tmavá barva je dána redukčním pálením
3. Jsou vyrobeny z jiné hlíny (zi ni) s příměsí (maximálně 0,5%) oxidů manganu
4. Jsou vyrobeny z jiné hlíny (obvykle velmi průměrné či podřadné kvality) barvené levnějšími chemickými substancemi

Konvičky z tmavé hlíny
Původní (originální) tmavá hlína (wu ni, yuan kuang hei ni) se těží nikoli jako hlína, ale jako (téměř) bílý kámen, který v lomu tvoří samostatnou vrstvu. V porovnání s jinými vrstvami jde o kámen poměrně tvrdý (podobně jako např. zi ni). Složení vrstvy není samozřejmě homogenní (což platí stejně tak pro kteroukoli jinou vrstvu), rozdílné vlastnosti mají samozřejmě i wu ni těžené v různých lomech.
Historicky se wu ni pro výrobu konviček nepoužívala. Některé zdroje uvádí, že nebyla z nějakého důvodu považována za hlínu vhodnou pro čajové nádobí. Problém však mnohem spíše tkví v tom, že práce s touto hlínou vyžaduje značné dovednosti a výpal je náročný na dosažení poměrně přesné teploty a tudíž také značně komplikovaný.
Konvičky z této hlíny jsou po výpalu tmavé, ale ne černé. Jejich barva kolísá dle obsahu dalších minerálů (zejména železa, některé wu ni obsahují tolik železa, že reagují na magnet) od velmi tmavě hnědé po velmi tmavě šedou s tím, že barva povrchu konvičky a barva vnitřku konvičky nejsou nikdy úplně dokonale stejné.

Konvičky z jiné hlíny (zi ni) vypálené redukčním pálením
Tento typ tmavých konviček je zřejmě historicky nejstarší. Jde o konvičky vyrobené z jiné hlíny, obvykle zi ni, které jsou při výpalu vystaveny prostředí s minimálním množstvím kyslíku a výrazně zvýšeným množstvím uhlíku. Výpal v takovém prostředí vede k (z)černání povrchu konvičky. Uvnitř však konvička má znatelně jinou barvu než na povrchu, barva povrchu také může být a bývá mírně nejednotná.
Tento typ konviček byl svého času poměrně dosti populární a takto vyrobené konvičky, jejichž povrch byl navíc vyleštěn, byly a jsou velice oblíbené zejména v Thajsku, kde se s nimi lze v místních obchodech s konvičkami setkat dodnes.

Konvičky z jiné hlíny s příměsí oxidů manganu
Dalším, nepoměrně jednodušším způsobem jak vyrobit tmavou konvičku, je hlínu obarvit. Barvení hlíny je technologií překvapivě starou a i staří mistři Yixing Teapot Factory ji užívali vcelku běžně. Původním způsobem výroby tmavých konviček touto technikou bylo přidávání sloučenin (pravděpodobně oxidu) manganu do jiných hlín (zejména zi ni). Tato technika barvení je nejen vcelku tradiční, ale vzhledem k striktně stanoveným pravidlům ohledně maximálního množství použitých aditiv (které nesmí přesáhnout 0,5%) i zcela bezpečná z hlediska používání takovýchto konviček. Konvičky vyrobené touto technikou bývají obvykle výrazně tmavší a rozdíl mezi barvou povrchu a vnitřku konvičky bývá minimální. Podobným způsobem se vyrábí hlína mo lu ni v modré (přidáním oxidu kobaltu) i zelené (přidáním oxidu chromu) variantě.

Konvičky z jiné hlíny barvené různými chemickými barvivy
Problémem výše uvedené techniky barvení hlíny je finanční náročnost a striktní regulace množství a typu použitého aditiva. Proto je spousta (podle mého názoru dosti drtivá většina) tmavých konviček vyrobena z generických hlín stěží podprůměrné kvality barvených levnými chemickými barvivy. U těchto konviček nejen, že není možné očekávat, že v nich bude lze připravit dobrý čaj, ale nelze očekávat ani zdravotní nezávadnost. A nakonec ani to, že by měly s Yixingem či zi sha společného cokoli víc, než to, že je tak někdo prodává. Těmto konvičkám velmi doporučuji se vyhnout velikým obloukem, žádná cena za takovouto konvičku není dost nízká. Podle mého přesvědčení jsou takové konvičky drahé i zadarmo.

Přidat komentář





0