Tel: +420 724 002 637 | Email: zdenek.prachar@longfeng.cz

Aktuální čajové předplatné – gurmán 11/2019

V předplatném “gurmán” na listopad 2019 se můžete těšit na několik opravdu výjimečných čajů, jejichž cena vysoce převyšuje cenu předplatného.

2019 Meng Ding Gan Lu AAA – první sběr ze starších keřů odrůdy Lao Chuan, zahrada se nachází v nejvyšší poloze Meng Shan a patří Sichuan Tea Research Centre při Sichuan Agricultural University. Tento čaj je absolutně špičkový, ručně sklizený i zpracovaný, utra tradiční a oldschoolový Gan Lu té nejvyšší třídy, čaj který patří mezi špičku mezi čínskými zelenými čaji obecně. Lístky jsou drobné, převažují tipsy. Vůně suchého listu je až omamná, výrazně sladká, těžší, florálně kořeněná s tóny tropického ovoce. V šálku dávají lístky nálev velmi silné a plné, spíše těžší chuti s nádherně vyváženým spektrem chutí od tónů čerstvě posečené louky a umami, přes výrazně sladké květové a ovocné tóny až po tóny vzácných koření.

2019 Fu Jian Fu Ding Bai Mu Dan “King Grade” – tradičně zpracovaný (ručně sklizený a následně ve stínu a na slunci sušený) bílý čaj z nejvyšší polohy Fu Ding. Sklizňový standard tohoto čaje je na pomezí Bai Hao Yin Zhen a nejvyšších sort Bai Mu Danu, lístky jsou drobné, drtivě převažují tipsy, celkový vzhled a kvalita jsou naprosto výjimečné. Vůně suchého listu je lehčí ale plná, velmi kultivovaná, v charakteru sladce květová s dominujícími tóny sušených květů a čerstvě usušené louky. V šálku dávají lístky nálev překvapivě plného těla a velice kultivované a ušlechtilé, v charakteru sladce florální chuti. Té dominují tóny čerstvých i sušených lučních květů krásně podbarvené podtóny čerstvě usušené trávy a zahradního ovoce se stopičkou mléčné čokolády, kakaa a vzácných koření.

2019 Wu Dong Village Lao Cong Single Batch Mi Lan Hong Cha AAA Grade – výjimečný červený čaj sklizený v prvním jarním sběru (několik dnů před započetím standardních prvních sběrů) z několika stromů starých 100 – 150 let rostoucích v nadmořské výšce cca 950 metrů v okolí vesnice Wu Dong. Z tohoto sběru bývá obvykle produkován Mi Lan Dan Cong oolong, v tomto případě se však farmář rozhodl pro zpracování lístků na čaj červený. Kompletně ručně zpracovaný čaj produkovaný ve velmi omezeném množství, opravdu skvost. Lístky jsou drátkovitě svinuté, středně dlouhé, jejich kvalita je naprosto prvotřídní. Vůně suchého listu je velmi silná a nádherná, dominatním tónem je liči, růže a světlý luční med. V šálku dávají lístky nálev nádherně ušlechtilé a kultivované, přitom však velmi vrstevnaté a barevné chuti, které dominují tóny liči, longanu, světlého květového medu, orchidejí, batátů, vzácných koření a růží.

2006 Xi Zhi Hao Ban Zhang Natural Habitat Beeng Cha – Sheng pu erh produkovaný z Mao Cha z přirozeně rostoucích stromových čajovníků v okolí vesnice Lao Ban Zhang v pohoří Bu Lang Shan. Název “Natural Habitat” odkazuje ke způsobu pěstování čajových stromů, které rostou v přirozeně vedených zahradách společně s kafrovými stromy a dalšími rostlinami přirozeně se vyskytujícími v místních lesních porostech. Takovýto ekosystém poskytuje čajovníkům přirozenou ochranu před škůdci a tudíž se v těchto porostech nepoužívá žádná chemie. Čajovníky zde rostou zcela přirozeně a dávají lístky nejvyšší kvality. Velmi tradicionalisticky zpracovaný pu erh velmi ceněného producenta. Naprosto špičkový čaj ve všech směrech. Vynikající kvalita listu, vynikající zpracování a skvostný nálev v šálku. Čaj zrál v klimatizovaném a plně kontrolovaném archivu, za jeho pravost plně ručíme.
V šálku dávají lístky nálev řekl bych zcela typické a charakteristické chuti, která krásně snoubí jak léta zrání, tak i živost až živelnost typickou pro čaje z Ban Zhang. V prvních nálevech je stále přítomna klasická trpkost, která je však skvěle vyvážena tóny květovými, které postupně s dalšími nálevy v chuti sílí a vybarvují se. Naopak trpkost pomalu ustupuje a v pozdějších nálevech je již hodně v pozadí. Trpkost není vůbec rušivá, právě naopak. Bez ní si snad tyto čaje ani nelze představit. Chuť je nádherně vrstevnatá, najdeme v ní podtóny sušených květů, medu, citrusů či dřeva. Dochuť je sušší, neobyčejně dynamická a dlouhotrvající. Čaj má velmi výraznou až živelnou energii, která je pro stromové čajovníky v dané lokaci naprosto typická.

Přidat komentář





0