Tel: +420 724 002 637 | Email: zdenek.prachar@longfeng.cz

Aktuální čajové předplatné – “do kanceláře” 11/2019

V předplatném “do kanceláře” na listopad 2019 se můžete těšit na několik opravdu zajímavých čajů. Tentokráte jde o čaje s mimořádně příznivým poměrem ceny a kvality, navíc jsou všechny (samozřejmě krom archivního pu erhu) testované na pesticidy v EU akreditované laboratoři.

2019 Guang Xi Guan An Lu Luo A – zelený čaj zpracovaný ze stále oblíbenějšího a pěstovanějšího kultivaru Fu Yun nr. 6. Čaj byl sklizen ve třetím jarním sběru. Provincie Guang Xi je známa zejména produkcí tmavých čajů (hei cha) a jasmínových čajů (Guang Xi je jednou z nejceněnějších oblastí pěstování a sklizně jasmínových kvítků), nicméně s nárůstem ceny yunnanských čajů se stále častěji objevují i čaje zelené a červené. I když Lu Luo znamená v překladu zelené spirálky, ve skutečnosti jde spíše o čaj zpracovaný do tvaru perel (ostatně způsob zpracování tohoto čaje vpodstatě kopíruje slavný Zhu Cha, tedy perlový čaj, z provincie Zhe Jiang). Suchý list je delší a větší, rolovaný do tvaru perel. Právě toto zpracování dává čaji trvanlivost a nálevu pak tělo a plnost. Vůně suchého listu je velice příjemná, plná, v charakteru florálně sladká s minerálními, ovocnými a kořenitými tóny. V šálku dávají lístky nálev plné, poměrně harmonické a kultivované, v charakteru florálně sladké chuti, které dominují tóny květů (zejména nejtypičtějších květů provincie Guang Xi, tedy květů magnolie a jasmínu), sušených lučních květů a čerstvě posečené louky s podtóny umami, ohně a vzácných koření.

2019 Fu Jian Fu Ding Tai Mu Bai Mao Hao AA Grade – stále oblíbenější čaj produkovaný v pohoří Tai Mu (oblast Fu Ding, provincie Fu Jian). Oblast Fu Ding je jednou ze tří tradičních a původních oblastí pěstování bílých čajů a dominantně se zde také pěstují kultivary používané pro produkci bílých čajů (kultivary z rodiny “Da Bai”). Krom bílých čajů se však z těchto kultivarů (zejména z kultivaru Da Bai Cha) tradičně produkují na severu provincie Fu Jian i klasické červené čaje (Tai Mu Gong Fu, Zheng He Gong Fu a Bai Lin Gong Fu) a zelený čaj, kterým je právě Bai Mao Hao. Tento konkrétní Bai Mao Hao byl sklizen v nadmořské výšce přes 800 metrů ve druhém jarním sběru, sklizeň proběhla kompletně ručně a také zpracování bylo většinově ruční. Kvalita tohoto čaje je (obzvláště s přihlédnutím k ceně) naprosto vynikající. Suchý list je tvořen tipsem a dvěma lístky, tips i lístky jsou poměrně drobné (vzhledem k obvyklému standardu tohoto čaje). Vůně suchého listu je florálně sladká s dominantními tóny sušených květů, kvetoucí louky a stopou vzácných koření. V šálku dávají lístky nálev středního těla, vrstevnaté, poměrně kultivované a plné, v charakteru spíše sladší chuti. Té dominují tóny sušených i živých lučních květů, čerstvě posečené louky s podtóny batátů, lusků a vzácných koření.

2019 Fu Jian Fu Ding Bai Mu Dan A Grade – tradičně zpracovaný (ručně sklizený a následně ve stínu a na slunci sušený) bílý čaj z pohoří Tai Mu v oblasti Fu Ding. Sklizňový standard tohoto čaje je na pomezí Shou Mei a Bai Mu Danu, lístky jsou spíše větší, celkový vzhled a kvalita jsou spíše průměrné. Vzhledem však tento čaj tak trochu mate tělem. Co totiž tomuto čaji na vzhledu suchého listu chybí, to nahrazuje v šálku. A to měrou vrchovatou. Vůně suchého listu je lehčí ale plná, v charakteru sladce květová s dominujícími tóny sušených květů a čerstvě usušené louky. V šálku dávají lístky nálev překvapivě plného těla a velice příjemné, barevné a nebál bych se říci až hravé, v charakteru sladce florální chuti. Té dominují tóny čerstvých i sušených lučních květů, které dobře doplňují podtóny čerstvě usušené trávy a zahradního ovoce se stopičkou vzácných dřev a koření. Oproti vysokým třídám Bai Mu Danu čaji samozřejmě chybí ušlechtilost a kultivovanost, tu však nahrazuje živostí a barevností chutí, navíc jde o čaj zcela nenáročný na přípravu.

2019 Fu Jian Fu Ding Tai Mu Da Bai Hong Cha A Grade – variace na stále oblíbenější červené čaje produkované na severu provincie Fu Jian. Oblast Fu Ding je jednou ze tří tradičních a původních oblastí pěstování bílých čajů a dominantně se zde také pěstují kultivary používané pro produkci bílých čajů (kultivary z rodiny “Da Bai”). Krom bílých čajů se však z těchto kultivarů (zejména z kultivaru Da Bai Cha) tradičně produkují na severu provincie Fu Jian i klasické červené čaje (Tai Mu Gong Fu, Zheng He Gong Fu a Bai Lin Gong Fu) a zelený čaj Bai Mao Hao. Tento konkrétní červený čaj Da Bai Hong Cha byl sklizen v nadmořské výšce přes 800 metrů ve třetím jarním sběru, sklizeň proběhla kompletně ručně. Zpracování tohoto čaje je výrazně odlišné od čajů typu Gong Fu (v tomto konkrétním případě jde o čaj celolistový, obecně lze říci, že zpracování tohoto čaje je zjednodušenou verzí postupu používaného na severu provincie Fu Jian tradičně). I u tohoto čaje do písmene platí to, co bylo řečeno u čaje Bai Mu Dan – celkový vzhled a kvalita jsou spíše průměrné. Vzhledem však tento čaj tak trochu mate tělem. Co totiž tomuto čaji na vzhledu suchého listu chybí, to nahrazuje v šálku. A to měrou vrchovatou. Vůně suchého listu je příjemně sladká s dominantními tóny mléčné čokolády, sušených květů a stopou růže a vzácných koření. V šálku dávají lístky nálev středního až plného těla, nekomplikované ale velmi atraktivní, plné, v charakteru spíše sladší chuti. Té dominují tóny mléčné čokolády, sušených lučních květů, růže s podtóny batátů a vzácných dřev a koření.

2019 Fu Jian An Xi Long Juan Village Tie Guan Yin A Grade – zřejmě nejoblíbenější a nejznámější ze všech čínských oolongů, sklizený z klasického kultivaru Hong Xi Tie Guan Yin v jedné z tradičních a nejceněnějších lokací, v okolí vesnice Long Juan, a to v jarním sběru. Suchý list pečlivě a stejnoměrně svinutý do pevnějšího kulovitého tvaru, řapíky jsou téměř kompletně vytříděné. Celkově jednotného a úpravného vzhledu, prozrazujícího velmi pečlivé zpracování a vysokou kvalitu čaje. I když tento čaj rozhodně nelze označit za pečený či tmavší typ Tie Guan Yin, bylo by chybou jej řadit do kategorie “ultrazelených” oolongů. Sušení čaje bylo totiž dostatečně dlouhé a dostatečně intenzivní na to, aby čaji dalo hloubku a charakter. Vůně suchého listu je středně silná, spíše sladká, s dominujícími tóny šeříku a světlého medu se stopou tmavého lesního ovoce. Vůně spařeného listu je sladká, odpovídá svým charakterem vůni suchého listu, je ale mnohem těžší a silnější, více se v ní rozvíjí tóny bezu a šeříku. Chuť nálevu je v těle tenčí avšak plná, kultivovaná a usedlá, krásně snoubící svěžest květové složky s tóny vyvinutými zpracováním lístků. V chuti se doplňují sladce květové (bez, šeříky) a lehoučké ovocné tóny (tmavé zahradní ovoce) a podtóny vegetální a kořeněné . Chuť je dobře vyvážená, s přibývajícím časem se bude dále prohlubovat, sílit a vybarvovat se do širší palety sladkých tónů.

2001 De Hong Zhu “Pu erh” – osmnáctiletý archivní sheng pu erh. Mao Cha z jarní sklizně z tropické oblasti De Hong, směs čajů z Ye Sheng (přirozeně fialovolistý lokální kultivar čajovníku) a Da Ye čajovníků, list celkově velmi dobré kvality. Během zpracování se vlhké lístky lisují velkých a velmi silných bambusových stvolů, které se následně suší v ohni a poté pomaličku dosušují. Bambus čaj nejen chrání před příliš rychlým zráním (De Hong je oblast s velmi vlhkým a horkým klimatem), ale předává čaji i svou vůni a aroma. Každý kus (v tomto případě o váze cca 2 kilogramů) je originál. Vzhledem ke způsobu zpracování nejde v přísném smyslu slova o pu erh, ale spíše o tzv. Tribal Tea. V tomto konkrétním případě se jedná o skutečně excelentní ukázku toho, jak tyto pu erhy mohou být nejen vzhledově atraktivní, ale i chuťově zajímavé a excelentní. Lisování čaje je volnější až středně silné. V šálku dávají lístky nálev krásně vyzrálé, v charakteru sladké chuti s tóny medu, melasy, bambusu, tmavého ovoce, bylin a koření. Dle použité vody může charakter chuti dosti variovat od spíše bylinného až po výrazně sladký po tmavém ovoci (což je typický charakter čajů z De Hong Ye Sheng kultivaru. Chuť je plná, bohatá, kultivovaná a až překvapivě dobrá.

Přidat komentář





0