Tel: +420 724 002 637 | Email: zdenek.prachar@longfeng.cz

Představujeme výjimečné čaje z Vánočních vzorkovnic – 2019 ZHENG HE FO ZI SHAN WILD TREE BAI HAO YIN ZHEN

Fo Zi Shan je geologický přírodní park vulkanického původu v oblasti Zheng He na severu provincie Fu Jian. Jde o nádherné, nebál bych se říci dechberoucí místo, kde se nepředvídatelně střídají útesy, skály a strmé stěny s průrvami a údolími, kterými protékají nesčetné potůčky a říčky. Ve skalách se nachází různé jeskyně, říčky tu znenadání vytváří jezírka a strmé stěny překonávají divoké vodopády. Právě voda vytvořila ve Fo Zi Shan mnoho pitoreskních údolí, průrev a zákoutí a právě voda je jedním ze zásadních prvků místního unikátního mikroklima. Údolí i útesy jsou téměř každodenně zahaleny mlžným oparem, který se nezřídka rozptýlí jen na pár hodin denně, kdy je slunce na obloze nejvýše. Mnoho míst ve Fo Zi Shan je velmi těžko dostupných. Část Fo Zi Shan je pokryta původním pralesem s mnoha velmi starými stromy a dnes již vzácnými druhy rostlin.

Fo Zi Shan

Keře, ze kterých byl sklizen Wild Tree Bai Hao Yin Zhen z naší Vánoční vzorkovnice, rostou skrytě a roztroušeně v divokém porostu mezi skalami na poměrně veliké rozloze v téměř nedostupných místech, kde by snad ani nikoho nenapadlo čajovníky hledat. Jednotlivé keříky je tu těžké nejen najít, ale i se k nim dostat a velmi složitý je i samotný sběr lístků. Jednak vzhledem k tomu, že keříky jsou utopené v různých křoviscích a jiných rostlinách, jednak keříky raší trochu jinak než čajovníky v komerčních zahradách a sběr lístků je tím mnohem komlikovanější.

Fo Zi Shan

Místo, kde se Wild Tree Bai Hao Yin Zhen sklízel, nepatří nikomu, kdo by produkoval čaj. Čajovníky zde rostou docela divoce jako součást přirozeného porostu. Jejich sklizeň se podařilo dohodnout poprvé v roce 2018, regulerní Bai Hao Yin Zhen byl však sklizen a produkován poprvé letos. Jediným zásahem člověka do přírody v těchto místech je právě jen jeden jediný jarní sběr čajových lístků. Takovéto prostředí, kdy keříky musí bojovat o své přežití, čelit konkurenci spousty jiných rostlin a bránit se mnoha svým přirozeným škůdcům, dávají lístkům (spolu s výjimečnými půdními a klimatickými podmínkami) zcela unikátní složení lístků s velmi vysokým podílem všech ceněných látek, které formují chuť i aroma čaje v šálku a mají i nesporné zdravotní účinky.

Divoce rostoucí čajovníky

A právě toto vše je jedním z aspektů, které činí tento čaj tolik výjimečným a jedinečným. Čistá a divoká příroda, uprostřed níž keříky bojují o své místo na slunci, se v šálku projevuje úžasným a zcela svébytným a výjimečným čajovým zážitkem.

Divoce rostoucí čajovníky

Druhým aspektem je pak neuvěřitelné množství lidské práce, která stojí za tím, abychom si takovýto čaj mohli vychutnat. Sběračky (i v tomto případě čaj sklízí zejména místní ženy) se musí prodírat hustými křovinami a vysokým porostem, kde musí doslova hledat každý jeden čajový keřík. To vše ve skalnatém a strmém terénu, kde by si člověk představil daleko spíše dovádějící kamzíky a horské kozy, než sběračky čajových lístků. I ty nejlepší sběračky tu za celý den seberou jen kolem dvou kilogramů čerstvých lístků, což je nesrovnatelně méně, než při sklizni čajovníků v běžné čajové zahradě.

Zamlžené ráno ve Fo Zi Shan

Co je však při sklizni tohoto čaje neméně důležité jako těžká fyzická práce, a možná ještě důležitější, je umění a zkušenosti sběraček. Všechny čaje z této vzorkovnice jsou sklízeny tak, že se sklízí opravdu jen ty lístky, které se zpracovávají. Dnes je již daleko více rozšířen jiný způsob sklizně, kdy se sklízí celá flush (tips a dva nebo i tři lístky) a k vytřídění lístků použitých pro ten který čaj dochází až během zpracování. V tomto případě však sběračky sbírají opravdu jen a pouze tipsy, z nichž se následně Bai Hao Yin Zhen produkuje. Takový postup je daleko šetrnější ke keříkům, ale nesrovnatelně náročnější na přesnost a umění sběraček, jelikož sbírané tipsy nesmí být při utrhnutí sebeméně poškozeny.

Sklizené lístky

Náročnější je pak i zpracování těchto lístků. Farmář musí postupovat s ohledem na jejich jiné složení, lístky jsou také trošku pevnější a i když se zdá tradiční zpracování bílých čajů vlastně velmi jednoduché a nenáročné, opak je pravdou – a v tomto případě to platí dvojnásob. Najít správnou chvíli, kdy lístky přemístit na sluníčko a tím i správný poměr mezi dobou zavadání a sušení je u těchto lístků daleko těžší, než u lístků z čajových zahrad, s nimiž farmáři pracují dennodenně.

A na konci toho všeho je pouhých 17 kilogramů Wild Tree Bai Hao Yin Zhenu. Čaje zcela výjimečného ve všech směrech. Čaje takového, jaký býval čaj v dávných časech. Čaje, ve kterém se snoubí divoká a čistá příroda s těžkou prací a nekonečným uměním lidských rukou. Možná to zní pateticky, ale když znáte konkrétní lidi, kteří si ten čaj vysnili a svou prací a uměním ho z přírody doslova vybojovali, když vidíte jejich nadšení a úctu k historii a tradicím (vždyť oč snadnější je nakoupit na trhu sklizené listí z nějaké neznámé zahrady, vymyslet si nějaký příběh a nekomplikovat si život historií a tradicemi), tak si takového čaje prostě člověk musí vážit. A pro mne je možnost takové čaje ochutnat a nabízet svým zákazníkům opravdu pocta a potěšení. Protože tohle jsou čaje, za kterými možná nestojí líbivé marketingové příběhy, ale stojí za nimi tradice, sdílené umění mnoha generací farmářů a bezbřehá láska k čaji, k přírodě, k půdě… No a z pohledu statků hmotných snad nyní, když o tomto čaji víte přeci jen trochu více, nebude už ani cena vzorkovnice bílých čajů nikomu připadat vysoká. I s přihlédnutím k tomu, že oba další čaje ze Zheng He pochází z Fo Zi Shan a čtvrtý čaj ve vzorkovnici je neméně výjimečným zástupcem dnes již téměř zapomenuté tradice bílých čajů z oblasti Jiang Yan.

Rašící lístky

Přidat komentář





0