Tel: +420 724 002 637 | Email: zdenek.prachar@longfeng.cz

Aktuální čajové předplatné – gurmán 01/2020

Vzhledem k velkému zdržení čajů z Wu Yi, které jsem chtěl do předplatného pro leden využít, nabídneme v lednu zcela výjimečně stejné čaje v obou variantách předplatného. Jde však o čaje opravdu zajímavé – tématem měsíce ledna jsou archivní čaje a těšit se můžete na krásný soubor opravdu skvělých čajů, počínaje bílým čajem Bai Hao Yin Zhen, přes An Xi Tie Guan Yin, tchajwanský Ali Shan Jin Xuan a konče dvěma Wu Yi Zhen Yan oolongy!

2010 Fu Ding Tai Mu Bai Hao Yin Zhen (25 g)

Kvalita: AA+ až AAA
Sklizeň: jaro 2010, pre – Ming (sklízeno ručně)
Kultivar: Fu Ding Da Bai
Jméno: Bai Hao Yin Zhen = Bíle ochmýřené stříbrné jehly
Oblast: Tai Mu, Fu Ding, Fu Jian
Zpracování: zavadání ve stínu, sušení na slunci
Charakteristika: Kompletně ručně zpracovaný archivní bílý čaj z malé rodinné farmy v pohoří Tai Mu (oblast Fu Ding). Čaj pochází z jednoho sběru jedné zahrady, jde o Single Farm a Single Batch produkci. Lístky jsou drobné, suchý list je tvořen výhradně tipsy, celkový vzhled a kvalita jsou naprosto excelentní. Vůně suchého listu je lehčí ale plná, velmi kultivovaná, v charakteru sladce květová s dominujícími tóny sušených květů a čerstvě usušené louky, vzácných dřev, medu a koření. V šálku dávají lístky nálev překvapivě plného těla a velice kultivované a ušlechtilé, v charakteru sladké chuti. Té dominují tóny medu, vzácných dřev, bylinného likéru, sušeného ovoce a sušených lučních květů krásně podbarvené podtóny světlého tabáku a vzácných koření. Dochuť je poměrně těžká, kultivovaná a silná s dominujícími sladkými tóny lesního medu,koření, vzácných dřev a sušených květů. Čaj úspěšně prošel testy na rezidua pesticidů v EU akreditované laboratoři (Eurofins).
Příprava: pro přípravu tohoto čaje se nejlépe hodí nádobí z kvalitního porcelánu, ať už jde o gaiwan, konvičku či hobin. Nádobu předehřejte, čajové lístky jsou lehké a objemné, je tedy třeba dbát na správné dávkování. Pokud vaříte vodu na dřevěném uhlí, doporučuji spíše tetsubin (tedy litinu). Oplachovací nálev není třeba. Pokud dobu louhování prvního nálevu přizpůsobíte tomu, že lístky tohoto čaje poměrně pomalu absorbují vodu, první nálev by bylo hříchem vylívat. Pokud nepoužijeme příliš velké dávkování listu, čaj není nijak zvláště náchylný k přelouhování.
Párování s jídlem: čaj se krásně snoubí s bílými netučnými rybami, lehkými zeleninovými rizoty atp.

2010 Fu Ding Tai Mu Bai Hao Yin Zhen
2010 Fu Ding Tai Mu Bai Hao Yin Zhen

2009 An Xi Long Juan Tie Guan Yin (25 g)

Kvalita: AA+
Sklizeň: duben 2009 (sklízeno ručně)
Kultivar: Hong Xi Tie Guan Yin
Oblast: vesnice Long Juan, An Xi
Oxidace/pečení: středně silná/lehčí střední
Charakteristika: Suchý list pečlivě a stejnoměrně svinutý do pevnějšího kulovitého tvaru, řapíky jsou z větší části vytříděné. Celkově jednotného a úpravného vzhledu, prozrazujícího velmi pečlivé zpracování a excelentní kvalitu čaje.
Vůně suchého listu je nádherně sladká s dominujícími tóny sušeného ovoce, kakaa, mléčné čokolády, lékořice a dubového dřeva.
Vůně spařeného listu je výrazně sladká, odpovídá svým charakterem vůni suchého listu, je ale mnohem těžší a silnější, více se v ní rozvíjí tóny sušeného ovoce a tmavého lesního medu.
Vůně nálevu je výrazně ovocná (sušené ovoce), kakaovo čokoládová, tón kandovaného ovoce je doplněn tóny tropických květů, medu a sladkého dřeva.
Chuť nálevu je nádherně bohatá, komplexní a ušlechtilá, krásně snoubící dlouholetou archivaci s původní svěžestí a s původním charakterem čajových lístků. V chuti se krásně doplňují sladce ovocné tóny (sušené ovoce), kakaa, mléčné čokolády, medu, čerstvých květů a ořechů se stopičkou mléka a marcipánu. Chuť je nesmírně elegantní a čistá, jednoznačně prozrazující mimořádnou kvalitu čaje a také potenciál k dalšímu dlouhodobému zrání.
Příprava: pro přípravu tohoto čaje se nejlépe hodí nádobí z kvalitního porcelánu, ne zcela tenkostěnného, spíše o stěně střední síly, ať už jde o gaiwan, konvičku či hobin. Nádobu předehřejte, čajové lístky by měly jen pokrýt dno. Pokud vaříte vodu na dřevěném uhlí, doporučuji spíše bofuru (tedy spíše keramiku), použít však lze stejně dobře i litinu. Vodu je lépe zvolit takovou, která čaj trošku vyhlazuje a zakulacuje. Oplachovací nálev není třeba, pokud dobu louhování prvního nálevu přizpůsobíte tomu, že lístky jsou suché a pevně svinuté, první nálev by bylo hříchem vylívat. Pokud nepoužijeme příliš velké dávkování listu, čaj není nijak zvláště náchylný k přelouhování.
Párování s jídlem: čaj se krásně snoubí s vlašskými a pekanovými ořechy, medovými dezerty, zajímavá je kombinace se středně aromatickými a lehčími sýry atp.

2009 An Xi Long Juan Tie Guan Yin
2009 An Xi Long Juan Tie Guan Yin

2015 Formosa Ali Shan Jin Xuan Oolong (25 g)

Kvalita: AA+
Sklizeň: 15. dubna 2015 (sklízeno ručně)
Kultivar: Jin Xuan (Zlatá lilie)
Oblast: Zhang Shu Hu, Ali Shan, 1200 metrů nad mořem
Oxidace/pečení: 25%/lehčí, tradiční
Charakteristika: Tento čaj je zajímavý ve dvou ohledech. Za prvé pochází ze zahrady, která není uměle zavlažována a tudíž byly čajovníky plně exponovány suchému počasí předjaří roku 2015, které má za následek výrazně nižší sklizně, ale současně výrazně koncentrovanější chuť a aroma čaje. A za druhé byl čaj pečen trošku silněji, než je u těchto čajů obvyklé, což vedlo k dalšímu zintenzivnění chutí a aroma, jejich prohloubení, ale také dalo čaji dobrý potenciál k dlouhodobé archivaci, vyšší trvanlivost a konzistentnost v nálevech a zejména zcela svébytný charakter.
Vůně suchého listu je poměrně silná, sladká, s tóny lilií, pečených jablek, čerstvě usušených květů, se stopičkou vaniky a cukrové třtiny či melasy.
V šálku dávají lístky nálev neobyčejně koncentrovaný, chuti v těle pevné a silné, v charakteru sladší. V jednotlivých nálevech v chuti probleskují tóny pečeného ovoce, jahod, červeného rybízu, lilie, vanilky, smetany, nechybí svěžest ani vysokohorský charakter, současně však chuť svou kultivovaností a hloubkou jasně dosvědčuje lehké pečení.
Tento čaj je skutečně velmi zajímavý. Už to není takový ten svěží, subtilní, zelinkavý Jin Xuan jak jej většinou známe, samozřejmě to ale ještě není Hong Shui oolong. Je to čaj „na půli cesty“, krásně snoubí přednosti obou zmíněných typů oolongů.
Příprava: pro přípravu tohoto čaje se nejlépe hodí nádobí z kvalitního porcelánu, ať už jde o gaiwan, konvičku či hobin, velmi příhodná je i yixingská konvička z na vyšší teplotu pálené červené hlíni (Hong Ni). Nádobu předehřejte, čajové lístky by měly jen pokrýt dno. Pokud vaříte vodu na dřevěném uhlí, doporučuji spíše tetsubin než bofuru (tedy spíše litinu než keramiku). Také vodu je lépe zvolit takovou, která čaj příliš nezakulacuje. Oplachovací nálev není třeba, pokud dobu louhování prvního nálevu přizpůsobíte tomu, že lístky jsou suché a pevně svinuté, první nálev by bylo hříchem vylívat. Pokud nepoužijeme příliš velké dávkování listu, čaj není nijak zvláště náchylný k přelouhování.
Párování s jídlem: čaj se krásně snoubí se zeleninovým rizotem, lehkými zeleninovými jídly atp.

2015 Formosa Ali Shan Jin Xuan Oolong
2015 Formosa Ali Shan Jin Xuan Oolong

2014 Wu Yi Zhen Yan Huang Guan Yin (30 g)

Kvalita: AAA
Sklizeň: přelom dubna a května 2014 (sklízeno ručně)
Kultivar: Huang Guan Yin
Oblast: Da Shui Keng, vnitřní část Wu Yi Shan, Fu Jian
Oxidace/pečení: střední/silnější, provedené ručně na dřevěném uhlí
Charakteristika: Kultivar Huang Guan Yin (Žlutá Bohyně milosrdenství) je hybrid kultivarů Tie Guan Yin a Huang Jin Gui uznaný v roce 1998 pod oficiálním názvem Ming Ke nr. 2 a oficiálně tržně nabízený od roku 2003. Ve Wu Yi je tento čaj často označován jako Wu Yi 105. Nabízený Huang Guan Yin byl sklizen ručně na přelomu dubna a května 2014 v malé rodinné zahradě v Da Shui Keng. Ručně bylo provedeno také zpracování a trojí pečení na dřevěném uhlí.
Suchý list je volněji rolovaný, barva suchého listu je tmavá. Vůně suchého listu je velmi silná, bohatá a barevná. Dominantní složkou je tón pečených kaštanů a ořechů, lesního medu s podtóny melasy, pečeného ovoce a stopičkou květovosti.
Vůně spařeného listu je velmi výrazná, bohatá, s dominantním tónem pečených ořechů a kaštanů, tmavého lesního medu, tónem zahradního ovoce (broskve) a decentní kořeněnou vlnkou. Po několika letech zrání dávají lístky nálev velmi plné a výrazné, sametově hladké chuti s výrazným aroma lesního medu, pečených broskví či povidel, velmi výrazný je také těžký florální tón (růže). Chuť je však nesmírně komplexní, ušlechtilá a vrstevnatá, s mnoha jemnými podtóny (kakao, čokoláda, pečené mandle, sušené višně), celkově těžší a sladší, úžasně barevná, vskutku vynikající.
Příprava: pro přípravu tohoto čaje se nejlépe hodí yixingská konvička, ideálně z lao hei ni či hlíny podobných vlastností. Nádobu předehřejte, čajové lístky by měly jen pokrýt dno. Pokud vaříte vodu na dřevěném uhlí, doporučuji spíše bofuru než tetsubin (tedy spíše keramiku než litinu), použít však lze stejně dobře obé. Vodu je lépe zvolit takovou, která čaj mírně zakulacuje. Oplachovací nálev není třeba, pokud dobu louhování prvního nálevu přizpůsobíte tomu, že lístky jsou suché a pečenější, první nálev by bylo hříchem vylívat. Je také třeba dbát na dávkování listu, čaj je poměrně náchylný k přelouhování.
Párování s jídlem: čaj se krásně snoubí se středně aromatickými sýry, ořechy, ale i těžšími, kořeněnými jídly.

2014 Wu Yi Zhen Yan (Da Shui Keng) Huang Guan Yin
2014 Wu Yi Zhen Yan (Da Shui Keng) Huang Guan Yin

2011 Wu Yi Zhen Yan Shui Xian (25 g)

Kvalita: AA
Sklizeň: přelom dubna a května 2011 (sklízeno ručně)
Kultivar: Shui Xian
Oblast: útes Man Tou Yan, vnitřní chráněná část Wu Yi Shan, Fu Jian
Oxidace/pečení: střední/silnější, provedené ručně na dřevěném uhlí
Charakteristika: Kultivar Shui Xian (Vodní narcis) patří mezi staré a klasické kultivary čajovníku pěstované ve Wu Yi Shan. Jde o kultivar, který je ceněn spíše zkušenějšími milovníky čaje, protože nenabízí žádné prvoplánově atraktivní aroma či chuť. Naopak je pro něj typická jistá ušlechtilost a kultivovanost, chuť je velmi komplexní, charakteristický je tón narcisů, po kterých čaj dostal i své jméno. Nabízený Shui Xian byl sklizen ručně na přelomu dubna a května 2011 v malé rodinné zahradě na útesu Man Tou Yan a byl archivován v perfektních podmínkách přímo farmářem. Ručně bylo provedeno také zpracování a trojí pečení na dřevěném uhlí.
Středně dlouhé lístky jsou lehce pokroucené, velmi tmavě zelené s nádechem do tmavě hnědé barvy, v jejich vůni je patrný tón kakaových bobů, ušlechtilý tón jen lehce pražené kávy s probleskujícími tóny ovoce (medový meloun, ananas, papaja) a žlutých květů.
Vůně spařeného listu je velmi výrazná, bohatá, s dominantním tónem kakaa, hořké čokolády, pečených ořechů a kaštanů, tmavého lesního medu, tónem narcisů a stopou vzácných dřev, pečeného ovoce a karamelu. Po několika letech zrání dávají lístky nálev velmi plné a výrazné, v charakteru až překvapivě temné chuti s tóny narcisů, kakaa, hořské čokolády a povidel, patrný je také těžký florální tón, v podtónech najdeme stopu vzácných dřev či lékořice. Chuť je nesmírně komplexní, ušlechtilá a vrstevnatá, s mnoha jemnými podtóny, celkově těžší a sladší, úžasně barevná, vskutku vynikající.
V dochuti se postupně projevují lehké tóny narcisů či květového medu, dochuť je daleko svěžejší, než bychom čekali a prozrazuje původní charakter čaje, což je velmi dobré znamení směrem k další archivaci.
Příprava: pro přípravu tohoto čaje se nejlépe hodí yixingská konvička, ideálně z lao hei ni či hlíny podobných vlastností. Nádobu předehřejte, čajové lístky by měly jen pokrýt dno. Pokud vaříte vodu na dřevěném uhlí, doporučuji spíše bofuru než tetsubin (tedy spíše keramiku než litinu), použít však lze stejně dobře obé. Vodu je lépe zvolit takovou, která čaj mírně zakulacuje. Oplachovací nálev není třeba, pokud dobu louhování prvního nálevu přizpůsobíte tomu, že lístky jsou suché a pečenější, první nálev by bylo hříchem vylívat. Je také třeba dbát na dávkování listu, čaj je poměrně náchylný k přelouhování. Doporučuji nálev v šálku nechat zchladnout, chuť se pak krásně projasní a vybarví se i ty nejsubtilnější tóny.
Párování s jídlem: čaj se krásně snoubí se středně aromatickými sýry, ořechy, ale i těžšími, kořeněnými jídly.

2011 Wu Yi Zhen Yan (Man Tou Yan) Shui Xian
2011 Wu Yi Zhen Yan (Man Tou Yan) Shui Xian

Přidat komentář