Degustační vzorkovnice „ANXI OOLONGY VE WUYI“
V této vzorkovnici najdete čtyři oolongy té nejvybranější třídy, které sdílí mnoho společného. Všechny čtyři byly vypěstovány a sklizeny ve vnitřním Wu Yi (Zhen Yan), všechny čtyři byly sklizeny a zpracovány naprosto tradičním způsobem ručně, byly pečeny opakovaně na dřevěném uhlí z tvrdého dřeva ovovcných stromů (longan) a všechny byly zpracovány tak, aby zůstal co nejlépe zachován charakter jednotlivých kultivarů čajovníku. A hlavně – všechny čtyři tyto oolongy mají své kořeny v An Xi. Čaje jsme vybírali tak, aby vzorkovnice poskytla obrázek o tom, jak se čaje, které známe jako klasické Anxi oolongy (Jin Guan Yin, Mei Zhan) promění, pokud jsou pěstovány v odlišných podmínkách pohoří Wu Yi a zpracovány způsobem typickým právě pro čaje z Wu Yi. Dále se vzorkovnice zaměřuje na poměrně velké rozdíly mezi kultivary šlechtěnými z kultivarů Tie Guan Yin a Huan Qi v případě Jin Mu Dan, Tie Guan Yin a Huang Jin Gui v případě Jin Guan Yin a Tie Guan Yin a Huang Dan v případě Huang Guan Yin. Pokud máte oolongy rádi a baví vás objevovat nečekané souvislosti a nové barvy v nepřeberné paletě chutí, je tato vzorkovnice určena právě pro vás.
Vzorkovnice sestává z těchto čtyř čajů:
2019 Wu Yi Zheng Yan JIN MU DAN
Jin Mu Dan (v překladu Zlatá pivoňka) je poměrně novým kultivarem vypěstovaným Fujianskou akademií zemědělských věd, schváleným ve Fujianu v roce 2003 a na národní úrovni v roce 2010. Samičí rostlinou je Tie Guan Yin, samčí kultivar Huan Qi (což je kříženec kultivarů Huang Jin Gui a Bai Qi Lan přirozeně vyselektovaný taktéž Fujianskou akademií zemědělských věd a schválený na provincionální úrovni v roce 1994). Jde o keřovitou formu čajovníku, velmi odolnou vůči škůdcům, rašící brzy z jara. Množí se řízky, výhonky jsou fialovo zelené, lístky oválné, středně velké. Zejména vhodný je tento kultivar pro produkci oolongů v oblastech klimaticky odpovídajících provincii Fu Jian. Tie Guan Yin, Huang Jin Gui i Bai Qi Lan jsou kultivary historicky původní v An Xi, Jin Mu Dan se však převážně pěstuje ve Wu Yi a v posledních letech se tento kultivar stává velice populárním jak mezi místními farmáři, tak mezi milovníky čaje. Tento kultivar je specifický tím, že dává v šálku nálev plného těla s velmi vysokým aroma a dlouhou dochutí. Typické jsou florální tóny, tóny ovocné (zahradní bobulové ovoce, fíky), kořeněné tóny (vanilka, skořice, zázvor), v pečenějších variantách pak tóny kakaa, tmavé čokolády, kávy atd. Typická je velká vrstevnatost, barevnost a hloubka nálevu. Jin Mu Dan v této vzorkovnici pochází z jarního sběru roku 2019, z malé rodinné zahrady nacházející se v Shui Lian Dong (Zhen Yan), byl zpracován kompletně ručně zcela tradičním způsobem a byl pečen taktéž tradičním způsobem na dřevěném uhlí z tvrdého ovocného dřeva, a to dvakrát – v létě a na podzim. Pečení bylo provedeno tak, aby zůstal zachován charakter kultivaru a jistá svěžest.
2019 Wu Yi Zheng Yan JIN GUAN YIN
Jin Guan Yin (v překladu Zlatá Bohyně milosrdenství, Zlatá Guan Yin), oficiálním názvem Yu Ke Nr. 1, je hybrid kultivarů Tie Guan Yin a Huang Jin Gui (TGY je samičí rostlina, HJG samčí), vyšlechtěný mezi lety 1978 a 1999. Provincionálním schvalovacím procesem prošel tento kultivar v roce 2000, celonárodním v roce 2002. Jde o čajovník s dobrou odolností, dobrými výnosy, vhodný pro produkci oolongů. Lístky jsou středně velké, tmavě zelené, výhonky červenofialové. Velice populární je tento kultivar v An Xi,kde se svou oblibou již téměř může měřit Tie Guan Yin. Nejčastěji se produkuje jako světlý rolovaný oolong s velmi vysokým aroma. V roce 2003 však získal Jin Guan Yin významné ocenění coby kultivar pěstovaný ve Wu Yi. V tomto kontextu je dlužno zmínit, že čajovník Jin Guan Yin byl od začátku šlechtěn jak pro produkci světlých, tak i pro produkci tmavých oolongů a právě varianta produkovaná ve Wu Yi je nesmírně zajímavým a zcela svébytným oolongem. V šálku dává tento kultivar nálev středního těla, vysokého aroma a slouhé dochuti.Typické jsou tóny florální (osmantus, šeřík, fialky), ovocné (meruňky, broskve) a kořeněné (zázvor, skořice, vanilka). Jin Guan Yin v této vzorkovnici pochází z jarního sběru roku 2019, z malé rodinné zahrady nacházející se v Yan Zi Ke (Zhen Yan), byl zpracován kompletně ručně zcela tradičním způsobem a byl pečen taktéž tradičním způsobem na dřevěném uhlí z tvrdého ovocného dřeva, a to dvakrát – v létě a na podzim. Pečení bylo provedeno tak, aby zůstal zachován charakter kultivaru a jistá svěžest.
2019 Wu Yi Zheng Yan MEI ZHAN
Mei Zhan je starobylý, historicky původní kultivar čajovníku, mající svůj původ pravděpodobně ve vesnici San Yang v An Xi. Podle legend sahá jeho historie více než 200 let zpátky, standardizačním procesem a schválením na celostátní úrovni však tento kultivar prošel až v roce 1985. Jde o velmi adaptabilní a univerzálně použitelný čajovník, jehož lístky se dnes používají k produkci prakticky všech typů čajů, zejména čajů bílých, zelených, oolongů a červených čajů. Jde o čajovník dorůstající až 1,6 metru a dorůstá do formy nižších stromů s otevřenou korunou a kmenem o výšce cca 0,5 metru, lístky jsou podlouhlé. Jde o kultivar s poměrně vysokými výnosy, relativně brzy rašící, s velkými a poměrně dužnatými lístky. Právě dužnatost lístků je jedinou zjevnou nevýhodou tohoto kultivaru, při správném zpracování to však není problém nijak zásadní. Naopak tipsy jsou velmi křehké,vhodné k produkci čistě tipsových čajů jako je například Jin Jun Mei. Pro Mei Zhan je typický nálev dobrého těla, v charakteru sladší chuti (v ovocných tónech může chuť variovat od švestek, liči, meruněk, broskví až po sladké pomeranče či pomelo, typický je také lehce kořeněný podtón skořice, badyánu, hřebíčku atp a z florálních tónů se velmi často vyskytuje poměrně výrazný tón orchidejí) a středního až vysokého aroma. Mei Zhan v této vzorkovnici pochází z jarního sběru roku 2019, z malé rodinné zahrady nacházející se v Lian Hua (Zhen Yan), byl zpracován kompletně ručně zcela tradičním způsobem a byl pečen taktéž tradičním způsobem na dřevěném uhlí z tvrdého ovocného dřeva, a to dvakrát – v létě a na podzim. Pečení bylo provedeno tak, aby zůstal zachován charakter kultivaru a jistá svěžest.
2019 Wu Yi Zheng Yan HUANG GUAN YIN
Huang Guan Yin (Žlutá Bohyně milosrdenství, Žlutá Guan Yin), oficiálním názvem Ming Ke Nr. 2, je poměrně novým kultivarem vypěstovaným Fujianskou akademií zemědělských věd, schváleným ve Fujianu v roce 1998, standardizačním a schvalovacím procesem na celostátní úrovni pak čaj prošel až v roce 2015. Jde o hybrid kultivarů Tie Guan Yin a Huang Dan (Huang Dan je klasickým kultivarem tradičně pěstovaným v An Xi, kde má také svůj původ. Jeho historie sahá nejméně 170 let zpět. Je znám také pod jménem Jin Gui, což občas vede ke zmatkům a záměnám s kultivarem Huang Jin Gui, v tomto případě jde však o dva různé kultivary, jejichž vzájemným křížením vznikl kultivar Huang Mei Gui). Jde o univerzálně použitelný čajovník, jehož lístky se dnes používají k produkci prakticky všech typů čajů, zejména zelených, polozelených a červených čajů. Jde o čajovník dorůstající do formy nižších stromů s otevřenou korunou a kmenem o výšce nejméně 0,5 metru, lístky jsou podlouhlé, oválné, žlutozelené. Jde o kultivar s poměrně vysokými výnosy (výnosy jsou nejméně o 50% vyšší než u mateřských kultivarů), relativně brzy rašící. Pro Huang Guan Yin je typický nálev dobrého těla, v charakteru sladší chuti (v ovocných tónech může chuť variovat od meruněk, broskví až po sladké třešně, objevují se ale i tóny sušeného ovoce, typický je také lehce kořeněný podtón skořice, kakaa a čokolády a z florálních tónů se velmi často vyskytuje poměrně výrazný tón růže) a středního až vysokého aroma. Huang Guan Yin v této vzorkovnici pochází z jarního sběru roku 2019, z malé rodinné zahrady nacházející se v Da Shui Keng (Zhen Yan), byl zpracován kompletně ručně zcela tradičním způsobem a byl pečen taktéž tradičním způsobem na dřevěném uhlí z tvrdého ovocného dřeva, a to třikrát, v průběhu léta a podzimu. Pečení bylo provedeno tak, aby zůstal zachován charakter kultivaru.