Tel: +420 724 002 637 | Email: zdenek.prachar@longfeng.cz

Degustační vzorkovnice „WU YI – MIN CONG“

V této vzorkovnici najdete čtyři oolongy té nejvybranější třídy, které sdílí mnoho společného. Všechny čtyři byly vypěstovány a sklizeny ve vnitřním Wu Yi (Zhen Yan), všechny čtyři byly sklizeny a zpracovány naprosto tradičním způsobem ručně, byly pečeny opakovaně na dřevěném uhlí z tvrdého dřeva ovocných stromů (longan) a všechny byly zpracovány tak, aby zůstal co nejlépe zachován charakter jednotlivých kultivarů čajovníku. To nejdůležitější však je, že všechny čtyři tyto čaje patří mezi klasické, historicky původní a nejceněnější Wu Yi kultivary. Tři z nich patří do čtveřice nejslavnějších a nejceněnějších Wu Yi oolongů zvaných Si Da Min Cong (Tie Lo Han, Bai Ji Guan a Shui Jin Gui), samozřejmě by se nabízelo aby čtvrtým čajem byl ten čtvrtý Si Da Min Cong, tedy Da Hong Bao. Mým záměrem však bylo ukázat jednak čtyři hodně odlišné čaje a jednak ukázat i současnost Wu Yi. Proto je čtvrtým čajem této vzorkovnice Rou Gui, oolong aktuálně velmi oblíbený a pěstovaný, současně však ve Wu Yi historicky původní a tradiční. Navíc nejsem příliš fanouškem Da Hong Bao oolongu, nebo spíše všeho toho, kam moderní čajový průmysl a obchod toto jméno posunul a znectil. Rozdílnost vybraných čajů tkví jednak ve velmi odlišných charakterech jednotlivých vybraných oolongů, jednak v tom, že Tie Lo Han je ze starých keřů, Shui Jin Gui z polodivokých, Bai Ji Guan má zcela unikátní chemické složení lístků a Rou Gui má zase mezi Wu Yi kultivary nezvykle vysoké aroma.

Jak jsem již vlastně prozradil, vzorkovnice sestává z těchto čtyř čajů:

2019 Wu Yi Zhen Yan ROU GUI
Rou Gui (v překladu Skořicovník), původně nazývaný Yu Gui, sice nepatří úplně mezi starobylé původní kultivary (ale jde o původní Wu Yi kultivar), je však považován za jeden z nejkvalitnějších aktuálně pěstovaných kultivarů. Jde o keř s delšími, oválnými, tmavě zelenými lístky, odolný vůči mrazu i škůdcům, poskytující vysoké výnosy. Současně jde o kultivar ceněný pro kvalitu produkovaného čaje, který si zachovává minerální charakter typický pro staré Wu Yi kultivary a současně má velmi vysoké aroma, které staré kultivary nemívají. Historie kultivaru Rou Gui se píše již více než sto let. Jakkoli byl tento kultivar v centru pozornosti šlechtitelů a vědců ve Wu Yi již ve čtyřicátých letech, výrazný nárůst popularity a pěstování tohoto kultivaru lze zaznamenat až v osmdesátých letech dvacátého století. V roce 1985 byl Rou Gui uznán oficiálně na úrovni provincie a v roce 2006 se stal kultivarem národním a byl mu přidělen vlastní individuální standard. Nyní patří spolu s kultivarem Shui Xian mezi dva nejpěstovanější kultivary čajovníku v celém Wu Yi. Podle statistik z roku 2009 tvořil Rou Gui a Shui Xian téměř 70% všech pěstovaných čajovníků ve Wu Yi. V posledních letech se však projevují problémy se zhoršující se kvalitou Rou Gui oolongů v některých zahradách, jejichž příčinou je zřejmě špatná kondice keřů a jejich věk, jelikož Rou Gui zřejmě není úplně vhodný k pěstování po desítky či stovky let a keře dosahují nejvyšší kvality lístků v cca 20 letech stáří. Rou Gui v této vzorkovnici pochází z jarního sběru roku 2019 (začátek května), z malé rodinné zahrady nacházející se v Wu Yuan Jian (Zhen Yan), což je naprosto legendární místo spojené s pěstováním čaje ve Wu Yi a jedna z nejceněnějších lokací produkce čaje Rou Gui. Byl zpracován kompletně ručně zcela tradičním způsobem a byl pečen taktéž tradičním způsobem na dřevěném uhlí z tvrdého ovocného dřeva, a to třikrát, v průběhu léta a podzimu. Pečení bylo provedeno tak, aby zůstal zachován charakter kultivaru.

2019 Wu Yi Zhen Yan „semi-wild“ SHUI JIN GUI
Shui Jin Gui (v překladu Zlatá vodní želva) je prastarý, původní Wu Yi kultivar, řazený mezi Si Da Min Cong oolongy. Jeho historie sahá až do doby pozdní dynastie Qing, kdy byl pěstován v zahradách náležejících ke klášteru Tian Xin na útesu Du Ge Zhai. Jméno je odvozeno buď z všeobecně známé legendy, podle jiných výkladů možná z tvaru a výrazného žilkování lístků, připomínajících krunýř želvy. Výrazného rozšíření se tento kultivar dočkal až v osmdesátých letech minulého století. Shui Jin Gui je keř relativně vyšší, se silnými, středně dlouhými, oválnými, žlutozelenými lístky. Pro Shui Jin Gui je typické plné tělo a vysoké aroma, vůně květů slivoně a výrazná minerální chuť. Shu Jin Gui v této vzorkovnici pochází z jarního sběru roku 2019 (začátek května), z polodivoce rostoucích čajovníků starých cca 40 let v Zhong Gu Yan (Zhen Yan). Čajovníky zde rostou zcela bez zásahu člověka a jde o první sběr po mnoha letech. Byl zpracován kompletně ručně zcela tradičním způsobem a byl pečen taktéž tradičním způsobem na dřevěném uhlí z tvrdého ovocného dřeva, a to třikrát, v průběhu léta a podzimu. Pečení bylo provedeno tak, aby zůstal zachován charakter kultivaru.

2019 Wu Yi Zhen Yan BAI JI GUAN
Bai Ji Guan (v překladu Bílý kohoutí hřebínek) je prastarý, původní Wu Yi kultivar, řazený mezi Si Da Min Cong oolongy. Jde o čaj(ovník) považovaný za starší než legendární Da Hong Bao. První zmínky o Bai Ji Guan pochází z doby dynastie Ming, , podle legendy byl však objeven a pěstován již v dobách dynastie Song slavným taoistickým mnichem jménem Bai Yu Zhen. Podle legendy pomáhal Bai Ji Guan udržovat taoistickým mnichům bdělost při meditaci a soustředěnost mysli a má jít údajně o čaj se zcela jedinečnou energií qi. Z botanického hlediska jde o středně vysoký keř s delšími, oválnými, bělavými až světlounce zelenkavými listy, ceněný zejména pro kvalitu lístků a výsledného čaje. Vzhledem k nízkým výnosům a náročnějšímu pěstování je tento kultivar mei farmáři stále méně oblíben a pěstován. Jméno kultivaru je odvozeno od tvaru a barvy nově rašících lístků. Bai Ji Guan v této vzorkovnici pochází z jarního sběru roku 2019 (polovina května), z malé rodinné zahrady nacházející se na útesu San Yang (Zhen Yan). Byl zpracován kompletně ručně zcela tradičním způsobem a byl pečen taktéž tradičním způsobem na dřevěném uhlí z tvrdého ovocného dřeva, a to dvakrát, jednou v průběhu léta a jednou na podzim. Pečení bylo provedeno lehčeji, aby zůstal zachován charakter kultivaru.

2019 Wu Yi Zhen Yan TIE LO HAN
Tie Lo Han (v překladu Železný Arhat) je prastarý, původní Wu Yi kultivar, řazený mezi Si Da Min Cong oolongy. Jeho historie sahá dle legend až do doby dynastie Song a je považován za jeden z nejstarších Wu Yi kultivarů a mnohými je považován za první individuálně pojmenovaný kultivar ve Wu Yi vůbec. Původně byl pěstován na útesu Hui Yuan Yan, odkud se následně rozšířil po celém Wu Yi. Mezi starými původními kultivary je výjimečný zejména v tom, že poměrně brzy raší, je odolný proti mrazu i škůdcům a navíc poskytuje i relativně vysoké výnosy. Přesto však jde o kultivar ve Wu Yi stále vzácněji pěstovaný. Z botanického hlediska jde o středně vysoký keř s delšími, oválnými, tmavě zelenými listy. Pro Tie Lo Han je typický výrazný minerální charakter a květové a ovocné aroma. Tie Lo Han v této vzorkovnici pochází z jarního sběru roku 2019 (začátek května), z malé rodinné zahrady nacházející se na útesu Mi Tou Yan (Zhen Yan). Jde o čaj sklizený z poměrně starých, cca šedesátiletých keřů, pěstovaných velmi šetrně a přirozeně. Byl zpracován kompletně ručně zcela tradičním způsobem a byl pečen taktéž tradičním způsobem na dřevěném uhlí z tvrdého ovocného dřeva, a to třikrát, v průběhu léta a na podzim. Pečení bylo provedeno tak, aby zůstal zachován charakter kultivaru.

0