Degustační vzorkovnice „WU YI – ZAPOMENUTÉ POKLADY“
Tato vzorkovnice je vlastně takový pomyslný čajový stroj času, který vás zanese do Wu Yi Shan staré doby. Představí vám čtyři oolongy té nejvybranější třídy, produkované na nejlepších místech naprosto tradičním způsobem ručně, stejně tak tradičně opakovaně pečené na dřevěném uhlí z tvrdého dřeva ovocných stromů (longan). Co je však nejpodstatnější, všechny čtyři oolongy pochází z kultivarů čajovníku, které mají svůj původ ve Wu Yi, mají zde staletí dlouhou historii a patří mezi Wu Yi oolongy mezi nejceněnější. Společného však mají i to, že časem byly tyto kultivary vytlačeny kultivary jinými, kultivary které se lépe pěstují, dříve raší a mají vyšší výnosy. Tato degustační vzorkovnice je tedy výletem do časů, kdy moderní kultivary ještě neexistovaly, kdy se ve Wu Yi pěstovaly tyto kultivary starobylé a původní. Současně jsme čaje vybírali tak, abychom vám umožnili ochutnat čaje v Evropě v této sortě a z těchto lokací prakticky nedostupné a v širším kruhu milovníků čaje dovolím si tvrdit téměř neznámé. Pokud tedy máte rádi klasické, tradiční Wu Yi oolongy, rádi si rozšiřujete své čajové obzory a rádi poznáváte nové čaje, je tato vzorkovnice určena právě vám.
Vzorkovnice sestává z těchto čtyř čajů:
2019 Wu Yi Zhen Yan BU ZHI CHUN
Bu Zhi Chun je starobylým kultivarem pěstovaným ve Wu Yi „od nepaměti“. Jde o mimořádně zajímavý kultivar čajovníku, který je pěstován už jen velmi málo a opravdu kvalitní Bu Zhi Chun je dnes na trhu bez přehánění velkou vzácností. Jméno kultivaru lze přeložit jako „Nezná jaro“ a vychází z vlastností tohoto kultivaru. Ten totiž raší až velmi pozdě, daleko později na drtivá většina ostatních kultivarů, konkrétně až někdy koncem května. Proto se nesklízí v klasických jarních sběrech, ale raší vlastně až ve chvíli, kdy je většina zahrad již sklizena. Jde také o poměrně drobný, hustě se větvící keř s drobnými, oválnými, tmavě zelenými lístky, který dává relativně malou sklizeň. To vše je důvodem, proč je tento kultivar farmáři poměrně dosti opomíjený, mezi znalci a milovníky čaje je však jedním z nejceněnějších kultivarů pěstovaných ve Wu Yi. Říká se, že se v něm snoubí aroma všech nejslavnějších Wu Yi kultivarů spolu s výrazným aroma vodních narcisů. Mizivá dostupnost na jedné straně spolu s vysokou poptávkou dělá z tohoto čaje jeden z nejdražších Zhen Yan oolongů na trhu. Bu Zhi Chun v této vzorkovnici pochází z pozdně jarního sběru roku 2019 (konec května), z malé rodinné zahrady nacházející se v Qing Shi Yan (Zhen Yan), byl zpracován kompletně ručně zcela tradičním způsobem a byl pečen taktéž tradičním způsobem na dřevěném uhlí z tvrdého ovocného dřeva, a to třikrát, v průběhu léta a podzimu. Pečení bylo provedeno tak, aby zůstal zachován charakter kultivaru.
2019 Wu Yi Zhen Yan JIN MAO HOU
Jin Mao Hou je dalším historicky původním a tradičním kultivarem pěstovaným ve Wu Yi zcela jistě déle než 200 let. I tento kultivar se dnes pěstuje v oblasti Zhen Yan už jen zcela ojediněle a dalo by se říci, že je farmáři opomíjen a milovníky čaje prakticky zapomenut. Jméno kultivaru lze přeložit jako „Zlatosrstá opice“ (mimochodem opice takto nazývaná skutečně v čínském jazyce existuje). Přesto je tento kultivar mezi znalci tradičních Wu Yi oolongů velmi ceněný. Nikoli pro nějaké konkrétní aroma, ale pro naprosto úchvatnou čistotu, harmonii a ušlechtilost chutí a aroma. Často se říká, že pro jeho popis chybí slova. I tento oolong patří mezi nejhledanější a nejdražší Zhen Yan oolongy. Jin Mao Hou v této vzorkovnici pochází z jarního sběru roku 2019 (začátek května), z malé rodinné zahrady nacházející se v Yan Zi Ke (Zhen Yan), byl zpracován kompletně ručně zcela tradičním způsobem a byl pečen taktéž tradičním způsobem na dřevěném uhlí z tvrdého ovocného dřeva, a to čtyřikrát, v průběhu léta a podzimu. Pečení bylo provedeno tak, aby zůstal zachován charakter kultivaru.
2019 Wu Yi Zhen Yan BU JIAN TIAN
Bu Jian Tian je historicky původním a tradičním kultivarem čajovníku, který se ve Wu Yi pěstoval spíše zřídka takřka vždycky. Jde o čajovník, který vyžaduje velmi specifické podmínky, zejména velmi stinné místo, kam nedopadá přímé sluneční světlo. Odtud pochází i jméno čajovníku, které lze přeložit jako „Nedohlédne nebe“. Bu Jian Tian je keř s většími, žlutozelenými lístky. Množí se řízky, které původně pochází z osmi starých mateřských keřů skrytých v jednom z údolí jak před paprsky slunce, tak i před zraky turistů. Prostředí s nedostatkem přímého slunečního záření dává lístkům nejen svébytný vzhled, ale také zcela unikátní chemické složení. Tento kultivar raší (a lístky dozrávají) maličko později ve srovnání s ostatními, běžně pěstovanými kultivary, také výnos je relativně nižší. To vše je důvodem, proč je dnes opravdu kvalitní Bu Jian Tian oolong z oblasti Zhen Yan na trhu tolik vzácný. Bu Jian Tian v této vzorkovnici pochází z jarního sběru roku 2019 (polovina května), z malé rodinné zahrady (kde rostou keře staré kolem šedesáti let), nacházející se v Da Shui Keng (Zhen Yan), byl zpracován kompletně ručně zcela tradičním způsobem a byl pečen taktéž tradičním způsobem na dřevěném uhlí z tvrdého ovocného dřeva, a to třikrát, v průběhu léta a podzimu. Pečení bylo provedeno tak, aby zůstal zachován charakter kultivaru.
2019 Wu Yi Zhen Yan LAO JUN MEI
Lao Jun Mei je středně velký, hustě se větvící keř s tmavě zelenými lístky, jehož historie je zahalena (řečeno slovy klasika) mlhou hustou tak, že by se dala krájet. Podle většiny seriozních výzkumů je nejpravděpodobnější, že jde o kultivar mající svůj původ ve stejném údolí, jako Ban Jian Tian a jeho historii lze počítat nejspíše ve stovkách let. O jeho šlechtění a kultivaci se starali zejména mniši kláštera Yong Le v Tian Xin, po jehož zničení v roce 1959 zůstal tento kultivar téměř zapomenut. Až v osmdesátých letech pak bylo zásluhou několika bývalých mnichů kláštera nalezeno několik divoce rostoucích čajovníků Lao Jun Mei v Jiu Long Ke a tento kultivar se prostřednictvím řízků opět dostal k farmářům, kteří jej postupně začali opět pěstovat. Stejně jako pěstování Lao Jun Mei byl nakonec obnoven i jmenovaný kláštěr. Jméno Lao Jun Mei by se dalo přeložit jako „Obočí dlouhověkého“. Lao Jun Mei v této vzorkovnici pochází z jarního sběru roku 2019 (začátek května), z malé rodinné zahrady, nacházející se v Cheng Dun, byl zpracován kompletně ručně zcela tradičním způsobem a byl pečen taktéž tradičním způsobem na dřevěném uhlí z tvrdého ovocného dřeva, a to třikrát, v průběhu léta a podzimu. Pečení bylo provedeno tak, aby zůstal zachován charakter kultivaru.