Tel: +420 724 002 637 | Email: zdenek.prachar@longfeng.cz

Taiwan

Historie pěstování čaje na Taiwanu je úzce spjata s emigračními vlnami čínských kulturních a intelektuálních elit na ostrov. Až do japonské okupace ostrova je však pěstování čaje na ostrově z širšího hlediska v podstatě marginálním odvětvím místního zemědělství, většina čaje trpí nízkou kvalitou a nezřídka slouží k falšování čajů kontinentálních. Zatímco japonská okupace přinesla závazná pravidla, systém a standardizaci a čaj se stal vývozním artiklem, ke skutečnému rozmachu dochází až v osmdesátých letech dvacátého století s dramatickým nárůstem zájmu domácí populace o vše taiwanské a tedy i o čaj.
Drtivou většinu produkce tvoří polozelené čaje, které se tradičně dělí dle zpracování a dle nadmořské výšky, v níž čajovníky rostou.
Dle zpracování dělíme taiwanské oolongy na čaje typu Bao Zhong (lehce oxidované a vůbec či jen lehčeji pečené oolongy), Hong Shui (středně oxidované a středně až silněji pečené oolongy) a na oolongy silně oxidované a lehce až středně pečené (Bai Hao, Gui Fei).
Dle nadmořské výšky pak čaje dělíme na nížinné (do cca 500 metrů, například oblast Ming Jian), horské (do cca 1000 metrů, například Zhu Shan) a vysokohorské (nad 1000 metrů, nejvýše jsou položeny zahrady v Da Yu Lin, do cca 2400 metrů).

Zobrazeny 12 výsledky

0