Tel: +420 724 002 637 | Email: zdenek.prachar@longfeng.cz

Několik zajímavostí z historie Meng Hai Tea Factory

Historie Meng Hai Tea Factory je nedílně spjata s rozvojem čajového průmyslu v mo­derním slova smyslu, jehož počátky se datují do druhé poloviny třicátých let dvacátého století. V provincii Yunnan je počátek této éry datován rokem 1938, kdy jsou do této provincie čínskou vládou vysláni dva zaměstnanci Čínské čajové korporace Zheng He Chun a Feng Chao Qiu, aby zde zmapovali ekonomický potenciál Yunnanu coby čaj produkujícího regionu.
V roce 1940 je založena Fo Hai Experimental Tea Factory, jejím prvním manažerem je Fan He Jun. Fan He Jun byl významný čajový expert a vědec, který mimo jiné studoval i v Paříži. Jeho význam tkví zejména v tom, že do produkce čaje, jež ustrnula doslova stovky let v minulosti, vnesl moderní trendy a moderní postupy. Fan He Jun vyslal své spolupracovníky mimo jiné i do Indie, aby zde studovali nejmodernější strojní vybavení a postupy při výrobě čaje. Jeho tým se zapsal do historie mnoha inovativními řešeními a právě Fan He Jun je otcem moderní produkce pu erhu.
Pro svůj projekt získává Fan He Jun nejen špičkové odborníky své doby, ale také lokální kmenové autority, což je pro zdar projektu stejně důležitým aspektem.
V roce 1940 či 1941 vznikají první experimentální produkce čaje (úplně prvním vyrobeným čajem byl červený čaj, největším exportním artiklem byl čaj zelený, prameny však již v této době dokládají i produkci a export pu erhu), které jsou koňskými karavanami dopravovány do Burmy, Indie a brzy poté i do Tibetu.
Úspěšně se rozvíjející projekt přerušuje na přelomu roku 1941 a 1942 začátek války v Pacifiku. Fan He Jun před japonskou invazí stihl dokončit kompletní strojové vybavení včetně vybavení pro vlastní výrobu elektrické energie. Těsně před obsazením území japonskou armádou stihne tým veškeré vybavení pečlivě ukrýt a oblast opustit.
V první fázi své existence nebyla Fo Hai Tea Factory schopna produkovat větší množství čaje, její role byla spíše pomáhat lokálním malým farmářům s výrobou čaje a plnit funkci jakési exportní agentury. Činnost Fo Hai Tea Factory je znovu obnovena v roce 1944, produkován je výhradně červený čaj. Již v roce 1945 je Fo Hai TF znovu uzavřena.
Její činnost je znovu obnovena až v roce 1952, tentokráte už je hlavním produkovaným artiklem pu erh. Je zaveden unifikovaný Zhong Cha Brand a vznikají dnes legendární produkce, z nichž první je ikonický Red Label. Postupem času se unifikace Brandu prohlubuje a od konce padesátých let dominuje produkci pu erhu Green Label tak, jak jej známe až do konce let osmdesátých.
V roce 1953 je ustaven autonomní stát Xi Shuang Ban Na a Fo Hai Tea Factory je přejmenována na Meng Hai Tea Factory.
V roce 1973 Kunming Tea Factory a Meng Hai Tea Factory souběžně úspěšně vyvíjejí technologii dodatečné fermentace inspirovanou výrobou hei cha (tmavých čajů). Obě továrny v tomto roce představují první komerční produkci dodatečně fermentovaného (tzv. shu) pu erhu. V případě Meng Hai TF jde konkrétně o tzv. 73 Thick Brick, někdy známé také pod názvem Later Cultural Revolution Brick. Tyto první produkce se vyznačovaly příliš silnou fermentací a čaj mnohem více než Shu Pu erh připomíná právě hei cha.
V roce 1976 CNNP (která je monopolním exportérem čaje z Číny a plní v podstatě roli státního monopolu) vyzývá všechny tři existující továrny (Kunming TF, Meng Hai TF a Xia Guan TF) k co nejvyšší produkci shu pu erhu. Ve stejném roce také vznikají základy číselné nomenklatury a identifikace, Meng Hai TF je přidělen číselný kód 2.
Sypaný shu pu erh je v následujících letech hlavním exportním artiklem Meng Hai TF, z lisovaných čajů jsou produkovány pouze dva beeng cha – 7452 a 7572, v obou případech se jedná o shu pu erh.
V roce 1979 jsou na trh poprvé uvedeny dnes již legendární receptury zejména sheng pu erhu 7542, 7532, 7582 atd. Rok 1981 je dalším milníkem v historii Meng Hai TF – továrna poprvé v historii (skrze CNNP) akceptuje a produkuje privátní objednávku pro hongkongskou firmu An Li Tea Company. Jedná se o beeng cha receptury 7572 – první a poslední produkci této receptury v podobě sheng pu erhu (7572 je receptura shu beeng Cha).
V roce 1985 Meng Hai TF poprvé produkuje recepturu 8582, tentokráte jako soukromou objednávku firmy Nan Tian Tea Trading Company (samozřejmě opět prostřednictvím CNNP). Tato produkce je jednou z legendárních, ikonických produkcí, z vlastní zkušenosti mohu říci, že jde o fenomenální čaj.
V roce 1988 je produkován první čaj pod novým brandem Da Yi. Jde o zhuan cha, která je jednou z nejhledanějších produkcí Meng Hai TF. Ve stejném roce je na sou­kromou objednávku produkována exkluzivní verze 7542 beeng cha, dnes známá jako 88 beeng cha. /Edit: byl jsem upozorněn, že tato informace velmi pravděpodobně není zcela přesná a že tento čaj byl produkován v letech 1989 – 1991 a to nikoli na soukromou objednávku, ale spíše jako určitý experiment. Informaci tedy upravuji a za upozornění moc děkuji!/
V roce 1989 Meng Hai TF dokončuje registraci Da Yi brandu, který se záhy stává hlavní exportní značkou Meng Hai TF.
V roce 1996 dochází k privatizaci Meng Hai TF, je založena firma Xishuangbanna Menghai Tea Industry Co. Ltd., kterou na podzim roku 2004 kupuje firma Bo Win, což vede k výrazným a často neblahým změnám. Továrna čelí zejména u sheng pu erhů mimořádně velkému poklesu kvality svých produkcí, spekuluje se dokonce, zda nenakupuje mao cha z Burmy a Vietnamu.
Kvalita shu pu erhů naopak zůstává vcelku konstantní a stále platí, že Meng Hai TF je etalonem kvality shu pu erhů.

Přidat komentář





0