Tel: +420 724 002 637 | Email: zdenek.prachar@longfeng.cz

Může čaj pomoci v boji proti COVID 19?

O víkendu jsem si psal s člověkem žijícím v Singapuru, který má zdravotnické vzdělání a v době epidemie SARS a epidemie COVID 19 působil jako dobrovolník v jedné z místních nemocnic. Současně je to člověk, který rozumí čaji asi nejvíc ze všech lidí, které jsem kdy měl možnost potkat. Ten mne upozornil na studii provedenou vědci několika významných vědeckých institucí a universit na Tchajwanu. Tato studie byla provedena v době epidemie SARS v jihovýchodní Asii.

Nedalo mi to a zapátral jsem na internetu a výsledky studie skutečně dohledal (celý text zde: https://www.researchgate.net/publication/7803904_Inhibition_of_SARS-CoV_3C-like_protease_activity_by_theaflavin-33_‘-_digallate_TF3/link/0e5fe973f0c404bcbfbc0a75/download).

Velmi zjednodušeně řečeno, autoři studie izolovali více než 700 látek ze všech dostupných typů čajů a následně testovali jejich účinnost coby inhibitoru aktivity 3C-like proteázy (enzym hrající zásadní roli při replikaci viru v organismu).

Bylo zjištěno, že v čaji jsou tři látky, mající velmi výrazný účinek: 

První z nich je kyselina taninová (známá také pod názvy kyselina gallotaninová, kyselina digallová; Sumární vzorec C76H52O46; Chemický název: 2,3-dihydroxy-5-({[(2R,3R,4S,5R,6R)-3,4,5,6-tetrakis({3,4-dihydroxy-5-[(3,4,5-trihydroxyfenyl)karbonyloxy]fenyl}karbonyloxy)oxan-2-yl]methoxy}karbonyl)fenyl-3,4,5-trihydroxybenzoát). 

Druhou je 3-isotheaflavin-3-galát (TF2B).

Třetí je theaflavin-3,3´-digalát (TF3).

TF2B a TF3 a kyselina taninová mají prokazatelně velmi výrazný účinek při deaktivaci 3C-like proteázy v poměru nutné koncentrace látky k její účinnosti. Podobné účinnosti bylo dosaženo i působením katechinu EGCG, nicméně zde bylo nutno použít řádově vyšší koncentrace. Podobně i u theaflavinu TF1.

TF2B a TF3 jsou theaflaviny, které vznikají oxidací původních katechinů. Proto nejvyšší účinky vykazovaly výtažky z červeného čaje a z čaje puerh. Účinky výtažků zeleného čaje a čaje polozeleného byly buď žádné, či dramaticky nižší. Podle mého názoru u čajů oolong záleží také na míře oxidace, více oxidované oolongy by měly mít vyšší účinek než oolongy světlé.

Je třeba zdůraznit, že studie testovala účinnost výtažků, koncentrace zmíněných účinných látek byla vyšší, než je reálně možné dosáhnout v krvi. Nicméně podle jiné studie, provedené přímo s virem způsobujícím COVID 19 a zkoumající účinky theaflavinů a katechinu EGCG (http://downloads.hindawi.com/journals/ecam/2020/5630838.pdf) lze dovodit, že účinky jednotlivých látek se v organismu „sčítají“. Tudíž jakkoli jsou vysoké koncentrace jednotlivých účinných látek v krvi zcela nedosažitelné, v součtu všech účinných látek a jejich derivátů nacházejících se v čaji může docházet k alespoň částečnému účinku.

Zde bych si, jako naprostý laik, tedy berte tuto úvahu prosím s rezervou, dovolil poukázat na možný účinek archivních červených čajů a puerhů, jelikož při archivaci se v listu zvyšuje koncentrace kyseliny galové a dochází k autooxidaci katechinů.

Současně je nutno upozornit, že ne všechny čaje obsahují stejné množství účinných látek. Čaje „supermarketové“ a čaje z průmyslového zemědělství totiž mohou obsahovat až o dva řády (ano, skutečně až stonásobně) méně účinných látek, než čaje pocházející z míst, kde jsou čajovníky nuceny látky v listu vyvíjet a produkované z tipsu a prvního lístku (ideálně po dlouhé době odpočinku), kde je těchto látek vždy největší koncentrace.

Rád bych zdůraznil, že rozhodně nelze tvrdit, že intenzivní konzumace červených čajů a pu erhů kohokoli může vyléčit či ochránit. Ochránit se musíme především každý sám. Obzvláště v tomto státě s touto vládou. Ale z obou zmíněných studií plyne naděje, že velmi intenzivní konzumace vysoce kvalitních a správně vybraných červených čajů a puerhů může do určité (jistě ne dramaticky velké, ale snad ani zcela zanedbatelné) míry pomoci v boji s viry tohoto typu.

 

Jin Jun Mei z přírodní rezervace a vysoké nadmořské výšky, čaj produkovaný z jarních tipsů.
Wuyi Tong Mu Guan Jin Jun Mei

Přidat komentář