Tel: +420 724 002 637 | Email: zdenek.prachar@longfeng.cz

Polozelené čaje

Polozelené čaje jsou čaje částečně oxidované a nefermentované. Míra oxidace může kolísat od velmi nízké (cca 15% například u Bao Zhong oolongu) až do velmi vysoké (cca 75% například u Bai Hao oolongu). Polozelené čaje se dále dělí právě podle míry oxidace a také podle způsobu a míry pečení (pečení se provádí po usušení čaje, tradičně na dřevěném uhlí z tvrdého dřeva, dnes už však častěji v elektrické peci).
Nejslavnější oolongy se produkují v oblastech An Xi a Wu Yi v provincii Fu Jian, v pohoří Wu Dong v provincii Guang Dong a mimo kontinentální Čínu pak na Tchajwanu.
Název oolong pochází z čínských slov wu long (černý drak), které popisují vzhled těchto čajů v době, kdy rolování probíhalo ručně a lístky svou barvou a tvarem připomínaly hřbet draka.

0